Bekkenfysiotherapie

Ervaar je klachten in het gebied tussen de onderrug en het bovenbeen? Dit zou veroorzaakt kunnen worden vanuit het bekken. We spreken dan van bekken(bodem)klachten. Ook klachten als pijn bij het vrijen en urineverlies kunnen ontstaan vanuit problemen met het bekken. De klachten kunnen afzonderlijk aanwezig zijn, maar komen vaak in combinatie voor. Bekkenfysiotherapie kan deze klachten verminderen.

Bekken en bekkenbodem

Het bekken vormt een van de belangrijkste onderdelen van je lichaam. Het verbindt de ruggengraat met je benen. Ook draagt het bekken het gewicht van het bovenlijf en is deze belangrijk bij bewegen. De bekkenbodem vind je aan de onderkant van het bekken. De bekkenbodemspieren zitten vast aan de stuit, zitbotjes en aan het schaambeen. Het is letterlijk de bodem van het bekken. Het is eigenlijk een soort hangmat van spieren en bindweefsel. Samen dragen ze de organen in het bekken: de blaas, de baarmoeder met de schede en de darmen. De bekkenbodemspieren hebben meerdere functies, zoals openen en sluiten van de uitgang van de plasbuis, vagina en darmen. De bekkenbodemspieren geven steun aan de organen in het bekken en het lage rug gebied, maar spelen ook een belangrijke rol bij seks.

Bekkenklachten bij vrouwen

Er zijn veel vrouwen die na de bevalling klachten hebben als ongewild urineverlies, pijn bij het vrijen, verzakkingsklachten en/of pijnklachten van het bekken. Bekkenfysiotherapie kan deze klachten verminderen.

Bekkenklachten tijdens de zwangerschap

Een zwangerschap en bevalling hebben invloed op het bekken en de bekkenbodemspieren. In de banden en andere steunweefsels rond je bekken verandert veel in je zwangerschap, vooral door de verweking van dit weefsel. Dit heeft gevolgen voor de spieren, de banden en voor de bekkenorganen en hun wanden, zoals bijvoorbeeld de blaas. Mogelijke veranderingen in de spierfunctie van de buikspieren en de bekkenbodem kunnen invloed hebben op de stabiliteit van het bekken en de lage rug.

Bekken tijdens de bevalling

Tijdens het persen bij de bevalling komt er veel druk op het bekken en de bekkenbodem. Het weefsel rondom de vagina wordt hierbij flink opgerekt. Na de bevalling moet het weefsel herstellen. Volledig belasten is niet meteen mogelijk. Als je ingescheurd bent of een knip hebt gehad, heb je vaak ook hechtingen. Die hebben tijd nodig om te genezen.

Bekkenbelasting na bevalling

Zes weken na de bevalling is de treksterkte van het bindweefsel in het bekken nog maar minder dan 50% van de oorspronkelijke kracht. De belastbaarheid is dus nog laag. Belangrijk is om hier rekening mee te houden bij het opbouwen van activiteiten en sport. Als je te hard van stapel loopt, riskeer je overbelasting en verminderd herstel in het bekken(bodem)gebied.

Bekkenbodemcheck

Ben je langer dan 6 weken geleden bevallen en ben je benieuwd hoe je bekken en bekkenbodem na de bevalling functioneren? Wil je advies over wat je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk herstelt na de bevalling? Of wil je weten of je een verhoogd risico loopt op het krijgen van klachten op latere leeftijd? Doe de bekkenbodemcheck op www.bekkenbodemcheck.nl. Deze check is bedoeld voor vrouwen in de periode van 6 weken tot 9 maanden na de bevalling. Via een online vragenlijst wordt  nagegaan of je klachten hebt in de bekken(bodem)regio. Dit geeft al veel duidelijkheid. Daarnaast wordt beoordeeld of je meer kans loopt op klachten op latere leeftijd en hoe je de kans hierop nu kan verkleinen. Op basis van de antwoorden krijg je advies op maat.

Bekkenfysiotherapie bij mannen

Ook mannen hebben een bekkenbodem. Klachten in het bekkengebied komen dus niet alleen bij vrouwen voor, maar mannen kunnen ook zeker (pijn)klachten hebben rondom het bekken en/of de bekkenbodem. Het meest voorkomende probleem bij mannen is een te gespannen bekkenbodem. Dit wordt ook wel een overactieve of hypertone bekkenbodem genoemd. De spieren kunnen te gespannen zijn door bijvoorbeeld te lang uitstellen van het plassen, pijnklachten in het gebied van de lage rug, buik en/of bekken(bodem) of een bepaalde levensstijl.

Dit zijn een aantal klachten die kunnen wijzen op een te gespannen bekkenbodem:

Herken je een van deze klachten of heb je vragen? Neem dan gerust contact op met een van onze bekkenfysiotherapeuten.

Sommige mensen vinden het lastig om over deze klachten te praten. Onze bekkenfysiotherapeut zien en spreken veel mensen met zowel bekken- als bekkenbodemklachten. Het is dus niet nodig om je hiervoor te schamen!

Bekkenfysiotherapie bij kinderen

Net als volwassenen kunnen ook kinderen last hebben van een niet goed werkende bekkenbodem. Bekkenbodemspieren zijn bewust en actief te gebruiken. Veel kinderen zijn zich hiervan niet bewust en voelen dit niet. Dit kan allerlei klachten veroorzaken, zoals:

Een kinderbekkenfysiotherapeut kan bij deze klachten hulp bieden. Dit is een kinderfysiotherapeut of bekkenfysiotherapeut die is opgeleid voor bekkenbodemproblematiek bij kinderen. Bij Fysio4You hebben we nog geen kinderbekkenfysiotherapeut in huis. Wel kunnen we je adviseren waar je hiervoor terechtkunt met je kind.

Samenwerking en doorverwijzing

Bij Fysio4You vinden we samenwerken erg belangrijk. Wij werken samen met de huisartsen en met verschillende urologen en gynaecologen in de regio. Je kunt zowel met als zonder verwijzing terecht bij onze bekkenfysiotherapeut. Alleen bij urineverliesklachten is een verwijzing noodzakelijk. Wij zitten met de fysiotherapiepraktijk In Rotterdam Ommoord. En een dagdeel bij een GoedBegin in Nieuwerkerk aan den IJssel. Naast ons zitten aangrenzende wijken zoals Rotterdam Alexander, Lage land, Zevenkamp, Nesselande, Kralingen-Crooswijk. Maar ook vanuit Capelle aan den IJssel, Zevenhuizen of Nieuwerkerk aan den IJssel zijn wij gemakkelijk bereikbaar voor de bekkenfysiotherapie.