Valpreventie - Project TOM

Project TOM valpreventie

De meeste Nederlanders wonen het liefst zo lang mogelijk thuis. Zij willen zelf de dagelijkse dingen blijven doen, zoals de boodschappen of bezoekjes aan familie. Dit kan soms lastig zijn, bijvoorbeeld als u merkt dat uw evenwicht of spierkracht minder wordt. Nog vervelender is het als je valt. Als je verkeerd terechtkomt, kun je veel dagelijkse dingen niet meer zelf doen. Je kunt hier meer over lezen op de website over valpreventie van Project TOM.

Vallen is een van de grootste problemen voor 65-plussers. Daarom bieden wij als Fysio4You diverse mogelijkheden aan om beter in balans te zijn en vallen te verminderen.

Een van deze mogelijkheden is meedoen aan TOM (Thuis Onbezorgd Mobiel). TOM helpt je om de kans op vallen kleiner te maken. Die hulp krijg je van fysiotherapeuten, diëtisten en vrijwilligers. Doe je ook mee?

Project TOM start in Ommoord

Als je meedoet aan TOM verbeter je je evenwicht en spierkracht. Daardoor loop je minder kans om te vallen en kun je langer thuis blijven wonen. TOM bestaat uit drie onderdelen: een beweegtraining, persoonlijk advies over eten en drinken en gezelligheid!

Een beweegtraining

Als je meedoet aan TOM, volg je een beweegtraining. Deze training heet In Balans. Tijdens de training verbeter je je evenwicht en spierkracht. Onderzoek laat zien dat de training werkt!

De training wordt gegeven door een gespecialiseerde fysiotherapeut van Fysio4You en duurt veertien weken. Twee keer per week wordt er aan het verbeteren van het evenwicht en spierkracht gewerkt. De oefeningen passen bij jouw niveau en conditie. De fysiotherapeut geeft ook tips om thuis aan je evenwicht en spierkracht te werken.

Persoonlijk advies over eten en drinken

Met gezond eten en drinken blijven je spieren sterk. We vragen je twee keer bij te houden wat je eet en drinkt. Dit doe je steeds twee dagen lang. Een diëtist van Fit for Foodies bespreekt dit samen met jou en geeft persoonlijk advies over gezond eten en drinken.

Gezelligheid

De training doe je samen met een vast groepje van maximaal twaalf personen. Ook lunchen jullie zes keer met jullie groepje en de diëtist. Dit is altijd voor of na een training. Tijdens deze lunch ontdekken jullie hoe je lekker én gezond kunt eten.

De groep wordt begeleid door een TOM-maatje. Dit is een getrainde vrijwilliger. Jullie TOM-maatje komt af en toe langs bij de training en helpt bij de voorbereiding van de lunches. Heb je vragen? Dan kun je die stellen aan je TOM-maatje.

Waarom meedoen aan TOM?

  • Verbeteren van je evenwicht en spierkracht, zodat je langer thuis kunt blijven wonen
  • Je kunt de dagelijkse dingen blijven doen, zoals boodschappen en bezoekjes aan familie
  • Je blijft langer fit en in beweging
  • Je leert nieuwe mensen kennen uit de wijk
  • Je loopt en beweegt met meer zelfvertrouwen

Deelname is kosteloos, het enige dat wij vragen is dat je enthousiast mee doet met de activiteiten.