Motorische schrijfproblemen
Het nieuwe schooljaar is alweer even begonnen, na zes weken lang relaxen moeten de kids weer aan de bak. Een goede reden om een blog te posten over motorische schrijfproblemen.
We schrijven steeds minder en typen steeds meer, daardoor gaat de kwaliteit en de kwantiteit van het schrijven achteruit. Ruim 30% van de kinderen in het basisonderwijs van groep drie tot en met groep acht in Nederland heeft problemen met het (leren) schrijven.
Motorische schrijfproblemen komen veel voor en hebben vaak een directe relatie met problemen in de fijne motoriek. De meeste van deze problemen zijn met kinderfysiotherapie succesvol te behandelen. Maar wat doet een kinderfysiotherapeut dan?
Door middel van een-op-een therapie wordt gekeken op welke elementen van het schrijven het mis gaat. De kwaliteit en de snelheid zijn de belangrijkste elementen in een goed handschrift. Lettervormen, vloeiendheid, overgangen, grootte en regelmatigheid zijn de onderdelen die het handschrift vormen. Deze onderdelen kunnen het handschrift positief of negatief beïnvloeden. Ook wordt gekeken naar de druk die wordt uitgeoefend met het potlood op het papier.
Afhankelijk van welke elementen in het schrijven het kind vast loopt, wordt tijdens de therapie op een leuke manier geoefend.
Het uiteindelijke doel is het kind mee te laten komen in de les door het schrijven op een speelse manier aan te bieden.
Klachten waarmee een kinderfysiotherapeut kan helpen:
- Een te laag schrijftempo, waardoor ze niet kunnen meekomen in de klas
- Kramp of pijn in de hand tijdens het schrijven.
- Een slecht leesbaar handschrift
- Moeite met het aanleren/onthouden van de letters
- Verkeerde pengreep/penvatting.
- Niet tussen de lijnen kunnen schrijven
- Te grote of te kleine letters
Waarom is schrijven zo belangrijk?
- De oog-handcoördinatie wordt gestimuleerd
- Het verbetert de fijne motoriek
- Het bevordert de samenwerking tussen beide hersenhelften
- Door het schrijven van letters onthouden en herkennen kinderen de letter eerder
Hoeveel afspraken er nodig zijn, is per kind verschillend. Over het algemeen is wekelijks een afspraak van een half uur gedurende drie maanden voldoende om resultaat te behalen.
Herken je een van deze klachten bij je kind of heb je vragen over kinderfysiotherapie? Neem dan gerust contact met ons op via 010 420 04 08 of stuur een mail naar info@fysio4you.com.