Bekkenbodemcheck (Postpartum check)

Een samenwerking tussen verloskundigenpraktijk EenGoedBegin en Fysio4You.

Onze bekkenfysiotherapeut Caroline werkt samen met de verloskundigenpraktijk EenGoedBegin. Elke maandag middag zit Caroline in Nieuwerkerk aan den IJssel in de praktijk van EenGoedBegin. Zo hebben we een kort lijntje met elkaar en kunnen vrouwen met klachten gemakkelijk worden doorgestuurd naar de bekkenfysiotherapeut.
Hieronder staat wat informatie van één van de verloskundigen. Daarna volgt er een stuk over de bekkenbodemcheck.

Veel leesplezier!

Eén van de meest gehoorde klachten in de spreekkamer van de verloskundige is bekkenpijn. De periode waarin vrouwen zich hiermee presenteren verschilt enorm. Sommige vrouwen ontwikkelen het pas aan het eind van de zwangerschap en anderen ervaren bekkenklachten al rondom de positieve zwangerschapstest.
Spieren, banden en gewrichten worden door hormonen soepeler. Deze aanpassing is nodig om de baby ruimte te geven de bekkenbodem te laten passeren tijdens de bevalling. Dit veroorzaakt soms klachten. Daarnaast heeft de bekkenbodem het zwaar in de zwangerschap. Dat wordt vooral veroorzaakt door het gewicht van de groeiende baarmoeder.
Tijdens de bevalling wijkt het schaambot een paar millimeters. De bekkeningang wordt hiermee vergroot. In de zwangerschap kan door deze verweking en verwijding van het schaambot pijn ontstaan bij lopen en staan. Het waggelen is daarmee ook een beetje begonnen. Het is gelukkig niet per definitie zo dat hoe meer verwijding er is, hoe meer klachten er zijn.
Als verloskundigen zijn wij niet gespecialiseerd in het gebied van de bekkenbodem. Wij verwijzen patiënten met klachten dan ook regelmatig naar de bekkenfysiotherapeut. Niet alleen in, maar zeker ook na de zwangerschap is het heel belangrijk de bekkenbodem door een gespecialiseerde fysiotherapeut te laten checken.

Anna van Oosten, verloskundige EenGoedBegin

 

De bekkenbodemcheck

Onlangs bevallen? Heb jij de bekkenbodem check al gedaan?
De bekkenbodem check is voor vrouwen in de periode tussen 6 weken en 9 maanden na de bevalling.
Deze check geeft jouw inzicht hoe je bekken(bodem) functioneert na je bevalling en wat het risico is op bekken(bodem)klachten. Klachten kunnen bijvoorbeeld zijn urineverlies, moeite met ophouden van ontlasting (of verlies ervan), verzakkingsklachten en/of pijnklachten van bekken(bodem).
Verder krijg je advies over hoe het herstel verloopt van je bekken(bodem) en of je eventueel risico loopt op het krijgen van klachten op de korte termijn of op latere leeftijd.

Ga naar https://www.bekkenbodemcheck.nl om de vragenlijst in te vullen.

Wanneer je deze hebt ingevuld, krijg je een advies of het verstandig is om een bekkenfysiotherapeut te bezoeken of dat informatie en adviezen voldoende zijn. Deze informatie en adviezen kan je vinden op www.bekkenfysiotherapie.nl.

Heb je al klachten van de bekkenbodem of het bekken en/of heb je een totaal ruptuur gehad, dan is het advies om direct een afspraak te maken voor onderzoek en behandeling. De bekkenbodemcheck is dan niet nodig.

Heb je geen klachten, maar alleen vragen (bv. sporthervatting, oefeningen), dan kun je ervoor kiezen om een afspraak te maken bij de bekkenfysiotherapeut.

Wat kan je verwachten bij de afspraak?

Er wordt een uitgebreide intake gedaan of de screeningslijst (van bekkenbodemcheck.nl) wordt besproken waarbij nog aanvullende vragen gesteld zullen worden. Wanneer je de screeningslijst hebt ingevuld, krijg je een unieke code. Geeft deze code door bij het maken van een afspraak. Hiermee kan de bekkenfysiotherapeut jouw ingevulde informatie opvragen.
Verder wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan. Dit bestaat uit een houdings- en bewegingsonderzoek van het bekkengebied en onderzoek van de bekkenbodem (evt. inwendig).

De intake en het onderzoek samen geeft nauwkeurige informatie over hoe het met jouw bekken en bekkenbodem gesteld is na de zwangerschap en bevalling.
Op deze manier kunnen we jou voorzien van de juiste tips, adviezen en oefeningen om het herstel van het bekken en de bekkenbodem zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Caroline van der Burg, bekkenfysiotherapeut Fysio4You