Jasmijn,

onze kinderfysiotherapeut in opleiding, is in de maand augustus naar Tanzania, Afrika vertrokken om daar vrijwilligerswerk te doen. Ze nam deel aan het project: Destiny Foundation. Dit is een opvangplek voor kinderen met een beperking. Jasmijn heeft daar kinderfysiotherapie gegeven aan kinderen met balans- en spierproblemen ten gevolge van een aangeboren hersenaandoening.

Het verhaal van Jasmijn

Voorbereiding

Maanden voor de reis naar Afrika waren de voorbereidingen al in volle gang. Ik oefende al wat woordjes Swahili (de taal die ze daar spreken) en ik had me ingelezen in de aandoeningen die ik daar zou gaan zien.

Het werk

Ik werd met de Dala dala (een minibusje waar ongeveer 20 Afrikanen ingepropt zaten) naar het project gebracht. De dag begon met het zingen van liedjes, het leren van het alfabet en tellen. Daarna mochten de kinderen 1 voor 1 langs bij de fysiotherapeut. De fysioruimte bestond uit een kamer met een bed, 2 matten op de grond, een yogabal en een grondfietsje. Verder was er bijna geen oefen-/speelmateriaal aanwezig. Alles komt neer op het creatieve brein: hoe kan ik met het beschikbare materiaal een zo effectief mogelijke therapie geven. Ik heb samen met andere vrijwilligers onze kennis gedeeld met de fysiotherapeut van Destiny Foundation. Tijdens de lunch hielp ik mee met het eten geven aan de kinderen, want de meeste kinderen konden dit niet zelf.
Ook heb ik huisbezoeken gedaan met de social worker en de fysiotherapeut van daar. Het was ongeveer een half uur tot een uur lopen van het ene huis naar het andere huis. Wat een wereld van verschil!

Ervaring

Naast dat ik een aardig woordje Swahili heb geleerd in deze weken, heb ik vooral geleerd hoe je met zo min mogelijk materiaal een effectieve therapie vorm kan geven.
Ik heb armoede en honger van heel dichtbij gezien, maar vooral ook heel veel blije kindergezichtjes. Deze ervaring zal ik zeker meenemen in de kinderfysiotherapie bij Fysio4You. Het was een avontuur dat ik nooit meer zal vergeten!