Heb je last van een draaierig, zweverig of licht gevoel in het hoofd? Het idee dat je niet stevig op je benen staat of gaat vallen… Duizeligheid kan een flinke impact op je leven hebben. Het brengt je immers letterlijk en figuurlijk uit balans. Je kunt er zo onzeker van worden dat het je dagelijkse leven beïnvloedt.

Dit blog benoemt enkele vormen van duizeligheid en ook kun je hier lezen hoe de fysiotherapeut je kan helpen als je last hebt van duizeligheidsklachten.

 

Waardoor ontstaan duizeligheidsklachten?

Onze hersenen krijgen informatie van het evenwichtsorgaan, van onze ogen en van signalen uit de spieren/gewrichten in de benen en de nek. Deze informatie samen bepaalt of wij in balans zijn of ons duizelig voelen. Elke stoornis op één van de plaatsen in het hele systeem kan duizeligheidsklachten veroorzaken.

 

Vormen van duizeligheid

Niet elke duizeligheid voelt hetzelfde. De belangrijkste vormen van duizeligheid zijn:

  • Draaiduizeligheid: het voelt alsof de wereld draait of dat je zelf op je benen rondtolt
  • Een licht gevoel in het hoofd: een zweverig, flauw gevoel
  • Bewegingsonzekerheid/onbalans: het idee dat je niet stevig op je benen staat of gaat vallen

Naast een duizelig gevoel kan je ook misselijk zijn, moeten braken en je onwel voelen. Kortom je voelt je echt heel naar!

Dit blog legt de nadruk op de eerstgenoemde vorm: draaiduizeligheid.

De meest voorkomende oorzaak hiervan is Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid, ofwel BPPD. Dat is een draaiduizeligheid die enkele seconden duurt en optreedt bij bepaalde bewegingen zoals bukken, omhoog kijken, omdraaien in bed en opstaan/gaan liggen in bed.

 

Het evenwichtsorgaan

Het evenwichtsorgaan bestaat uit drie cirkelvormige kanalen (buisjes) in het binnenoor. In die kanalen beweegt een vloeistof mee met de bewegingen die u maakt. De duizeligheid ontstaat doordat kalkkristallen in één van de kanalen gaan zweven. Deze kristallen horen niet thuis op deze plek. Dat kan gebeuren zonder duidelijke oorzaak. De draaiduizeligheid ontstaat spontaan, vaak in de nacht, en kan heel beangstigend zijn. Het is een onschuldige, maar erg hinderlijke aandoening.

 

Fysiotherapie bij duizeligheidsklachten

Het goede nieuws is dat deze vorm van duizeligheid door een gespecialiseerde fysiotherapeut goed en snel te behandelen is door specifieke handelingen uit te voeren. De meeste mensen ervaren meteen na de eerste behandeling al een duidelijke verbetering of zijn al klachtenvrij. Draaiduizeligheid: wat nu?

Heb je na het lezen van deze blog een vermoeden datje last hebt van BPPD? Of twijfel je of het een andere vorm van duizeligheid kan zijn? De fysiotherapeuten van Fysio4You zullen jouw klachten zorgvuldig uitvragen en onderzoeken.

Aan de hand hiervan kunnen wij je specifieke tips, oefeningen en een behandeling aanbieden bij (draai)duizeligheid. Wil je een effectieve behandeling en zo snel mogelijk van je klachten af? Maak dan direct een afspraak via 010 4200 408 of stuur een mail naar info@fysio4you.com