De nachtmerrie van elke sporter… de voorste kruisbandblessure. Het is een blessure die een gigantische impact heeft op de sportactiviteiten, maar die ook impact heeft op het dagelijks leven. De vragen die wij vaak krijgen: wel of geen operatie? Hoelang moet ik revalideren? Kan ik nog sporten? Belangrijke vragen om antwoord op te krijgen. Gelukkig hebben wij bij Fysio4you ruime ervaring in het revalideren van voorste kruisbandblessures en vertellen we er graag wat meer over!

De voorste kruisband

De voorste kruisband bevindt zich midden in de knie. Ondanks dat het een klein bandje is, is het een sterke structuur die een hele belangrijke rol speelt bij het bewaren van de stabiliteit in het kniegewricht. Dit is met name belangrijk voor sporten waar veel gedraaid wordt, zoals voetbal, rugby, basketbal, handbal, hockey en skiën. Het is ook niet verassend dat voorste kruisbandletsel bij deze sporten relatief vaak voorkomt. Vaak gebeurt dit zonder dat er sprake is van contact. Mensen voelen of horen een knap en de knie voelt instabiel.

Opereren of niet?

Een operatie is niet voor iedereen noodzakelijk. Soms wordt er gekozen om niet te opereren als er verwacht wordt dat met fysiotherapie de klachten verholpen kunnen worden. De jonge, actieve patiënt wordt vaak geopereerd, terwijl de oudere, wat minder actieve patiënt vaak niet geopereerd wordt.

Hoelang moet ik revalideren?

Een revalidatie duurt meestal 9 maanden. De laatste tijd hoor je steeds meer geluiden dat er zelfs 12 maanden revalidatietijd wordt geadviseerd. Fysiotherapie wordt 2 à 3 keer in de week gevolgd. Er zullen mooie momenten bij zitten, zoals weer een mijlpaal behalen, maar er zullen ook tegenslagen komen. Veel commitment en doorzettingsvermogen zijn nodig.

Revalidatie bij Fysio4you

Bij Fysio4you draait het om het jou. Onze specialisten hebben een hele berg kennis en kunde onder één dak, maar het belangrijkste aspect is de samenwerking met jou. Samenwerken is de sleutel tot succes en dat begint al bij het maken van een persoonlijk behandelplan.

We beginnen met de behandeling aan huis en eindigen met sportspecifieke veldrevalidatie waarbij alle componenten van jouw sport zullen terugkomen. Onze nieuwe topsportlocatie is hier een perfecte aanvulling op. Tijdens de revalidatie staan wij nauw in contact met jouw huisarts of jouw medisch specialist uit het ziekenhuis.

Neem nu contact op voor een intake. Stap voor stap komen we er samen wel!