Ervaar je klachten tussen de onderrug en het bovenbeen? Dit zou veroorzaakt kunnen worden vanuit het bekken. We spreken dan van bekken(bodem)klachten. Pijn bij het vrijen en urineverlies na een bevalling zijn klachten die horen bij problemen met de bekken. De klachten kunnen afzonderlijk aanwezig zijn, maar komen vaak in combinatie voor. Bekkenfysiotherapie kan deze klachten verminderen. In dit artikel leggen we meer uit over bekkenbodemproblemen en hoe je dit kunt verhelpen.

Bekken en bekkenbodem

Het bekken vormt een van de belangrijkste onderdelen van je lijf. Het verbindt de ruggengraat met je benen. Ook draagt het bekken het gewicht van het bovenlijf en is deze belangrijk bij bewegen. De bekkenbodem vind je aan de onderkant van het bekken. De bekkenbodemspieren zitten vast aan de stuit, zitbotjes en aan het schaambeen. Het is letterlijk de bodem van het bekken. Het is eigenlijk een soort hangmat van spieren en bindweefsel. Samen dragen ze de organen in het bekken: de blaas, de baarmoeder met de schede en de darmen. De bekkenbodemspieren hebben meerdere functies, zoals openen en sluiten van de uitgang van de plasbuis, vagina en darmen. De bekkenbodemspieren geven dus steun aan de organen in het bekken en het lage ruggebied, maar spelen ook een belangrijke rol bij seks.

Bekkenklachten

Er zijn veel vrouwen die na de bevalling klachten hebben als ongewild urineverlies, pijn bij vrijen, verzakkingsklachten en/of pijnklachten van het bekken. Veel van hen blijven hiermee lopen. Minder dan de helft van de vrouwen zoekt hulp bij klachten die gerelateerd zijn aan het bekken en/of de bekkenbodemspieren. Hoe komt dit? Denken we dat dit erbij hoort? Gunnen we onszelf de tijd niet? Over het algemeen is de vrouw de spil van het gezin. Des te belangrijker om als vrouw goed voor jezelf te zorgen, zodat je ook goed kan functioneren binnen het gezin.

Bekkenklachten na zwangerschap en bevalling

Een zwangerschap en bevalling hebben invloed op het bekken en de bekkenbodemspieren. In de banden en andere steunweefsels rond je bekken verandert veel in je zwangerschap, vooral door de verweking van dit weefsel. Dit heeft gevolgen voor de spieren, de banden en voor de bekkenorganen en hun wanden, zoals bijvoorbeeld de blaas. Mogelijke veranderingen in spierfunctie van de buikspieren en de bekkenbodem kunnen invloed hebben op de stabiliteit van bekken en lage rug.

Bekken tijdens een bevalling

Tijdens het persen bij de bevalling komt er veel druk op je bekken en bekkenbodem. Het weefsel rondom je vagina wordt hierbij flink opgerekt. Na de bevalling moet het weefsel herstellen. Volledig belasten is niet meteen mogelijk. Als je ingescheurd bent of een knip hebt gehad, heb je vaak ook hechtingen. Die hebben tijd nodig om te genezen.

Bekkenbelasting na bevalling

6 weken na de bevalling is de treksterkte van het bindweefsel in het bekken nog maar minder dan 50% van de oorspronkelijke kracht. De belastbaarheid is dus nog laag. Belangrijk is om hier rekening mee te houden bij het opbouwen van activiteiten en sport. Als je te hard van stapel loopt, riskeer je overbelasting en verminderd herstel in het bekken(bodem)gebied.

Bekkenfysiotherapie

Heb je klachten in en rond je bekken? Gelukkig kun je daar veel aan doen. Niet alleen om dit te verhelpen, maar ook preventief om klachten te voorkomen. Bij bekken en/of bekkenbodemklachten 6 weken na de bevalling en/of een totaalruptuur is het verstandig om een afspraak te maken bij de bekkenfysiotherapeut. Bekkenfysiotherapie richt zich op problemen in de bekkenregio. De bekkenfysiotherapeut voorkomt en verhelpt klachten bij mannen en vrouwen die problemen hebben in het gebied van het bekken, de lage rug, de heup, de buik of de bekkenbodem.

Bekkenbodemcheck

Ben je langer dan 6 weken geleden bevallen en ben je benieuwd hoe je bekken en bekkenbodem na de bevalling functioneren? Wil je advies over wat je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk herstelt na de bevalling? Of wil je weten of je een verhoogd risico loopt op het krijgen van klachten op latere leeftijd? Doe de bekkenbodemcheck. De bekkenbodemcheck is bedoeld voor vrouwen in de periode van 6 weken en 9 maanden na de bevalling. Via een online vragenlijst wordt er nagegaan of je klachten hebt in de bekken(bodem)regio. Dit geeft al veel duidelijkheid. Daarnaast wordt beoordeeld of je meer kans loopt op klachten op latere leeftijd en hoe je de kans hierop nu kan verkleinen. Op basis van de antwoorden krijg je een advies op maat.