De MAPLe probe
Sinds kort werkt onze collega bekkenfysiotherapeute Caroline met een nieuw apparaat in de praktijk, namelijk de “MAPLe“. In deze blog geven we wat meer informatie over dit nieuwe apparaat.
De MAPLe is het eerste systeem dat de spieractiviteit van individuele spieren van de bekkenbodem aan verschillende zijdes en dieptes nauwkeurig kan meten. Hierdoor kan er een heel precieze diagnose gesteld worden en wordt er een individueel behandelplan gemaakt.
Het meetapparaat
Het meetapparaat van de MAPLe is uniek door zijn vormgeving. Het is een dun, slank staafje (de probe) welke geschikt is voor rectaal én vaginaal gebruik.
De probe heeft 24 meetpunten (elektrodes). Hierdoor kunnen alle spieren van de bekkenbodem in kaart worden gebracht. Het kan ingezet worden voor diagnose en behandeling van verschillende aandoeningen van de bekkenbodem, zoals bij incontinentie, een verzakking en pijn.
De MAPLe kan gebruikt worden voor biofeedback. Hierbij krijgt de patiënt visuele feedback over de spieractiviteit van de bekkenbodem. De patiënt leert de bekkenbodemspieren beter te beheersen en kan op deze manier leren hoe deze spieren effectief aan te spannen en/of ontspannen. En is er de mogelijkheid om de spieren van de bekkenbodem te stimuleren. Via milde elektrische prikkelingen worden de bekkenbodemspieren geactiveerd om deze juist aan te spannen of te ontspannen. Elektrostimulatie is niet pijnlijk; je voelt slechts een tinteling of een lichte aanspanning. Dit helpt bij het bewust worden van de bekkenbodemspieren en/of bij het opbouwen van spierkracht en spierspanning of juist ontspanning.
Wat kunt u verwachten?
Een behandeling bekkenfysiotherapie begint altijd met een intake, waarna bij de tweede afspraak een onderzoek volgt. Bevindingen uit dit (inwendig) onderzoek vragen om meer ondersteuning in de vorm van biofeedback, dit wordt met u besproken. De probe die hiervoor gebruikt wordt, moet (eenmalig) door u worden aangeschaft.
Heeft u nog vragen hebben over de MAPLe en/of uw bekkenbodemklachten? Neem gerust contact op met Caroline, onze bekkenfysiotherapeute.